Bajaj Freedom 125: Dünyanın İlk Üretim CNG ile Çalışan Motosikleti

Bajaj Freedom 125: Dünyanın İlk Üretim CNG ile Çalışan Motosikleti

Bajaj Freedom 125: Dünyanın İlk Üretim CNG ile Çalışan Motosikleti

Hint markası Bajaj, motosiklet dünyasında bir ilke imza atarak sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) ile çalışan ilk üretim motosikletini piyasaya sürüyor. Nisan ayında patent ayrıntılarını paylaştığımız bu motosiklet, benzer büyüklükteki benzinli motosikletlere kıyasla daha düşük işletme maliyetleri ve emisyon değerleri sunmayı vaat ediyor. CNG, esas olarak metandan oluşan ve fosil yakıt olarak yer altından çıkarılabilen veya biyogaz olarak atıktan üretilebilen bir yakıt. Fosil yakıt formunda bile benzine kıyasla çok daha az CO2 üreten CNG, yanma sürecinde yaklaşık dörtte bir oranında daha az CO2 ve önemli ölçüde daha düşük hidrokarbon ve NOx emisyonları sağlıyor. Özellikle biyo-CNG, geleneksel sıvı fosil yakıtlarla karşılaştırıldığında %85 daha düşük bir karbon ayak izine sahip.

Bajaj, Hindistan'da CNG'nin kamyonlar ve üç tekerlekli rikşalar için yaygın olarak kullanıldığını göz önünde bulundurarak, bu teknolojiyi iki tekerlekli araçlara uygulamanın mantıklı bir adım olduğunu düşündü. Freedom 125, temiz bir sayfadan CNG ile çalışacak şekilde geliştirilmiş olup, yardımcı bir benzin deposuna da sahip. Bu sayede sürücüler, CNG'nin yaygın olmadığı bölgelerde mahsur kalma endişesi yaşamaz. Motosikletin şasisine entegre edilen 12 litrelik CNG silindiri, 3.000 psi basınçla doldurulduğunda 2 kg CNG taşıyor ve yaklaşık 125 mil menzil sunuyor. Ayrıca, 1,5 lt küçük bir benzin deposu 80 mil ek menzil sağlıyor. 52,7 inç dingil mesafesi ve 32,5 inç koltuk yüksekliği ile kompakt bir tasarıma sahip olan Freedom 125, 149 kg ağırlığıyla benzinli muadillerinden yaklaşık 18 kg daha ağır.

Bajaj, CNG tankının güvenliği için çelik kafes tasarımı kullanmış ve motosikleti önden ve yandan darbeler ile düşürme testleri gibi çeşitli çarpışma testlerine tabi tutmuş. Yaklaşık 9,5 beygir gücü ve 7,2 lb.-ft. tork üreten motoruyla, performans açısından benzinli motorlarla benzer seviyede.  Freedom 125, Hindistan pazarında benzinli motosikletlere karşı rekabetçi bir seçenek sunarken, daha düşük işletme maliyetleri ile dikkatleri üzerine çekiyor. Bajaj, CNG'nin uygun fiyatı sayesinde işletme maliyetlerinin normal bir içten yanmalı motosiklete göre %50 daha düşük olabileceğini belirtiyor. ABD pazarında henüz sunulmasa da, CNG ile çalışan bu motosiklet, çevre dostu bir alternatif olarak dikkat çekiyor.

Önceki Haber 2024 Praga ZS 800 İncelemesi
Sonraki Haber Li Ke Julio 125: Honda Julio'nun Modern Reenkarnasyonu
Benzer Haberler